تاثیر گانودرما بر درمان کبد چرب

تاثیر قارچ گانودرما بر کبد چرب

کبد ، دومین عضو بزرگ بدن

کبد یکی از اصلی ترین اعضا و دومین عضو بزرگ بدن است که به سم زدایی، ذخیره سازی و هضم مواد غذایی در بدن کمک می کند و به عنوان فیلتر بدن به حساب می آید. به عبارت دیگر می توان کبد را به یک کارخانه شیمیایی در بدن تصور کرد. کبد مواد مضر جداسازی شده را به سمت کلیه ها هدایت می کند تا از بدن دفع شود. با اینکه کبد تا حدودی می تواند خودش را ترمیم کند اما از اعضای بسیار حساس بدن است که باید از آن مراقبت های ویژه ای شود زیرا در غیر اینصورت ممکن است، از بین برود.در ذیل با بیماری کبد چرب و تاثیر قارچ گانودرما بر کبد چرب خواهیم  پرداخت.

بیماری های کبدی

بیماری های کبدی با عفونت هایی همچون ویروس هپاتیت آغاز می شوند. در این شرایط کبد عفونی می شود و در صورت ضعیف بودن سیستم ایمنی این عفونت برای همیشه در کبد می ماند و می تواند خطرات جدی برای فرد ایجاد کند. این عفونت به مرور زمان جدی تر خواهد شد و در ابتدا موجب سفت شدن کبد می شود و در نهایت به سرطان تبدیل خواهد شد. مهم ترین نکته در رابطه با بیماری کبد آن است که بیمار تا مراحل نهایی هیچ گونه دردی احساس نمی کند. بعضی آزمایش ها مانند بیوپسی می تواند در تشخیص آسیب های کبدی کمک کند.

 

 

کبد چرب چیست؟

جالب است بدانیم که کبد تنها عضوی بدن است که به طور طبیعی خود را توسط سلول هایی ترمیم و پاکسازی می کند. اما بسیار هم آسیب پذیر بوده و در صورتی که به آن توجه نکنیم، مشکلات فراوانی را برایمان بوجود می آورد. که از جمله این مشکلات کبد چرب است. کبد چرب  بین ۵ تا ۱۰ درصد چربی دارد.

 

انواع کبد چرب

  1. کبد چرب غیرالکلی: این بیماری زمانی رخ می‌دهد که کبد در شکستن چربی‌ها دچار مشکل می‌شود .و با جمع شدن چربی در بافت‌های کبد، فرد دچار کبد چرب می‌گردد. این بیماری با مصرف الکل ارتباطی نداشته و زمانی مشخص می‌شود که ۱۰ درصد یا بیشتر وزن کبد حاوی چربی باشد. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی یا زخم و سپس نارسایی کبدی می‌گردد.

 

  1. کبد چرب الکلی: این بیماری جزء اولین مرحله‌های بیماری‌های کبدی مربوط به الکل است. کبد با مصرف زیاد الکل صدمه دیده و قادر به شکستن چربی‌ها نیست. اگر فرد از مصرف الکل خودداری نماید، این نوع کبد چرب کم‌کم درمان می‌گردد، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی گردد

علل ایجاد کبد چرب چیست؟

علت اصلی کبد چرب ناشناخته است. این بیماری اغلب افراد را در سنین میانسالی مبتلا می کند. و هفتاد درصد بیماران مبتلا به کبد چرب مبتلا به چاقی هستند. بیماری دیابت و بالا بودن چربی‌ خون نیز از علل آن می باشند. عوامل مختلفی باعث تغییر متابولیسم در بدن می‌شوند. مانند کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه و گرسنگی طولانی مدت مانند گرفتن روزه . بنابراین  به نظر می رسد این بیماری ارتباط نزدیک با برخی بیماری های متابولیک مثل چاقی، افزایش کلسترول و تری گلیسرید خون و دیابت داشته باشد . در درمان کبد چرب، کنترل این بیماری های زمینه ای بسیار موثر می باشد

 

همچنین برخی از عوامل ایجاد کبدچرب میتوان به مصرف دارو بیش از حد معمول، رژیم غذایی نادرست، استرس درونی و نهفته و مصرف لووستاتین ها و غذاهای فست فودی اشاره کرد .

علائم کبد چرب

از آنجا که این بیماری سیر پیشرونده دارد می تواند در مراحل اولیه بدون علامت باشد تا زمانی که تاثیرات منفی بر عملکرد کبد ایجاد نماید. در آن زمان علائم این بیماری عبارت است از :

  • بی اشتهایی
  • کاهش وزن
  • درد شکمی
  • ضعف فیزیکی
  • کوفتگی و خستگی
  • حلقه‌ی سیاه زیر چشم‌ها
  • توده‌های چربی در پوست، به خصوص در پلک‌ها
  • راش و جوش‌های پوستی
  • گونه‌های قرمز
  • شکم بزرگ
  • چربی اضافه
  • زرد شدن سفیدی چشم‌ها
  • وجود یک لایه روی زبان
  • تنفس بد
  • احتباس مایعات
  • تعریق زیاد، به ویژه در صورت و پاها
  • خارش پوست
  • قرمزی، تورم و خارش چشم
  • آکنه
  • نقاط قهوه‌ای و لکه‌های پوستی
  • وجود مویرگ‌های قرمزروی صورت

 

 

تشخیص قطعی کبد چرب

همانطور که اشاره شد در مراحل اولیه ممکن است بدون علائم کبد چرب باشیم تا زمانی که تاثیرات منفی بر عملکرد کبد ایجاد نماید .

پزشک می‌تواند از آزمایش‌های مختلف برای تأیید وجود یا رد بیماری کبد چرب استفاده کند.این آزماش ها عبارتند از:

  • تصویربرداری: ممکن است برای شما سونوگرافی یا سی‌تی اسکن یا ام آر ای نوشته شود. این آزمایش‌ها کمک می کنند تا پزشک کبد چرب را تشخص دهد . ا
  • آزمایش خون: آزمایش خون می‌تواند سطح بالای آنزیم‌های کبدی مثل آلانین آمینوترنسفرآز (ALT) و آسپارتات آمینوترنسفرآز (AST) را نشان دهد.
  • آزمایش جسمی: پزشک وزن شما را اندازه می‌گیرد و بدنتان را برای احتمال وجود نشانه‌هایی از مشکلات کبدی مثل بزرگ شدن کبد یا یرقان، معاینه می‌کند.
  • بیوپسی کبد: پزشک یک نمونه از بافت کبد را برمی‌دارد و به آزمایشگاه می فرستد تا التهاب یا آسیب‌های احتمالی کبد را مشخص کنند. این نمونه‌برداری در بیمارستان یا مراکز جراحی سرپایی انجام می‌شود. قبل از اجرای این روش برای شما دارو تجویز می‌شود تا ریلکس باشید و درد احتمالی کنترل شود.

قارچ گانودرما و درمان بیماری کبد

یکی از مهم ترین عارضه هایی که کبد را درگیر می کند، بیماری کبد چرب است. دلیل اصلی این بیماری کاملا مشخص نیست اما ناهنجاری هایی مانند چاقی، دیابت و چربی خون می تواند به کبد چرب منجر شود. از طرفی تغییرات ناگهانی متابولیسم مانند کاهش وزن شدید و غیر اصولی و سوء تغذیه، هم می تواند باعث ایجاد کبد چرب شود.

قارچ گانودرما سبب می شود تا آنزیم های موجود در معده افزایش یابد که در نتیجه دفع سریع داروها و مواد شیمیایی که برای کبد مضر هستند را در پی خواهد داشت. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در قارچ گانودرما موجب مقابله با رادیکال های آزاد و بهبود و بازسازی سلول های کبدی می شوند.

تاثیر گانودرما بر درمان کبد چرب

 

 

نکته دیگر در رابطه با قارچ گانودرما آن است که این قارچ به دلیل ترکیبات و خواص خاصی که دارد، به سم زدایی سریع مواد شیمیایی در بدن کمک می کند و به همین دلیل موجب می شود تا بار بزرگی از روی کبد برداشته شود. همچنین مصرف این قارچ موجب رفع بی خوابی و بهبود کیفیت خواب می شود که برای درمان کبد بسیار تاثیر دارد. قارچ گانودرما از گیاهان دارویی بسیار منحصر به فردی است که مصرف آن تقویت سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد.

این قارچ موجب می شود تا سنتز اسید نوکلئیک در بدن افزایش پیدا کند و پلی ساکاریدهای موجود در آن با آزاد سازی پروتئین از سلول های سفید خون، برای بهبود سطح اینتروفن در بدن مفید هستند.  نکته مهم در رابطه با این قارچ آن است که در مصرف آن نباید زیاده روی کرد و باید به میزان مشخصی مورد استفاده قرار داد.

گانودرما سرشار از آنتی اکسیدان است به همین دلیل به پاکسازی و ترمیم بافت کبد کمک می کند. همچنین مصرف قارچ گانودرما موجب کاهش وزن و کاهش کلسترول و فشار خون می شود، به همین دلیل بار مضاعفی از دوش کبد برداشته می شود. گانودرما می تواند بیماری هایی که موجب ایجاد عوارضی در کبد می شوند مانند هپاتیت B را کنترل کند و از این طریق به بهبود وصعیت کبد کمک می کند. تحقیقات نشان داده است که گانودرما رادیکال های آزاد موجود در بدن را از بین می برد و به کبد اجازه می دهد تا خودش را ترمیم کند.

مصرف قارچ گانودرما

دور مصرف مناسب قارچ گانودرما برای بهبود کبد، ۳ الی ۵ گرم است. دقت کنید که بهتر است این مقدار را به روش دم نوش و یا عصاره گیری مصرف کنید. مصرف باید به صورت روزانه و منظم انجام شود. دوره درمان بیماری های کبدی با قارچ گانودرما حداقل ۳ ماه و حداکثر ۶ ماه است.

در طول مدت دوره استفاده از قارچ گانودرما از مصرف نوشیدنی های الکی، فست فودها و مواد غذایی فرآوری شده، دخانیات و غذاهای بسیار تند و چرب خودداری کنید. با بهبود وضعیت زندگی خود، استرس را کاهش دهید و از عصبانیت خودداری کنید.

برای جلوگیری از ایجاد حساسیت نسبت به گانودرما، مصرف را از ۱ گرم در روز شروع کنید و به تدریج مقدار را به دوز مجاز برسانید. در شروع مصرف اگر با علائمی مانند ناراحتی شدید معده و یا خارش پوستی مواجه شدید، مصرف را متوقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید.

برای جلوگیری از تداخلات دارویی، گانودرما را همراه داروهای رقیق کننده مانند آسپرین مصرف نکنید. همچنین مصرف قارچ گانودرما برای سنین پایین تر از ۱۲ سال توصیه نمی شود. خانم های باردار و شیرده نیز باید از مصرف قارچ گانودرما صرف نظر کنند.

 

تحقبقات علمی

 

گانودرما به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد آنتی اکسیدان باعث ترمیم سلولهای کبدی شده و به کبد در بازسازی خود کمک قابل توجهی میکند. همچنین گانودرما به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی، مانع از ایجاد التهاب در کبد که باعث از بین رفتن سلولهای کبدی می باشد، می شود.

یک مطالعه بالینی در اوایل سال ۲۰۱۷،در زمینه استفاده از گانودرما به عنوان محافظ کبد و نقش آن در درمان کبد چرب منتشر شده است:

این مطالعه توسط ۴۲ نفر صورت گرفت که روزانه دو گرم از پودر خالص گانودرما را طی ۶ ماه مصرف کردند.

افرادی که گانودرما لوسیدوم مصرف کردند، میزان آنزیم های کبدی کاهش یافته و به دنبال آن ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، میزان تیول کل و گلوتاتیون پالسما افزایش یافت.

علاوه بر این، بررسی سونوگرافی شکم نشان داد افرادی که قبل از درمان دارای عوارض کبدی خاص بوده و سپس گانودرما لوسیدوم مصرف کردند، وضعیت کبد چرب آن ها به حالت عادی بازگشته است . این وضعیت هرگز توسط محصول طبیعی یا دارویی دیگر (مانند کنگر فرنگی، گیاه خار مریم ، قاصدک و … ) قابل مقایسه نبوده است.

تا به امروز گانودرما لوسیدوم تنها ترکیبی بوده است  که بطور بالینی اثرات آن بر کبد چرب اثبات شده است.

تاثیر گانودرما بر کبد چرب غیرالکلی

بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یک نگرانی فزاینده برای سلامتی در سراسر جهان است. شواهد بیشتر نشان می دهد که کبد چرب غیرالکلی یک بیماری چند سیستمی است که بر اندام های خارج کبدی و مسیرهای تنظیمی تأثیر می گذارد و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ، بیماری های قلبی عروقی و بیماری مزمن کلیه را افزایش می دهد. با این حال، پاتوژنز کبد چرب غیرالکلی هنوز مشخص نیست. درمان های کبد چرب غیرالکلی عمدتا به مداخله در شیوه زندگی مانند کاهش وزن متکی است.

در سالهای اخیر، محققان دریافتند که گانودرما دارای اثر درمانی قابل توجهی بر کبد چرب غیرالکلی است.  یکی از مواد فعال بیولوژیکی گانودرما یعنی polysaccharide peptide (GLPP) ، همچنین اثرات محافظتی کبدی را بر کبد چرب غیرالکلی نشان می دهد.

 

تاثیر گانودرما بر کبد چرب الکلی

بیماری کبد چرب الکلی (ALD) یک مشکل بهداشتی جهانی است. این بیماری طیف وسیعی از آسیب شناسی کبد را شامل می شود. عوامل مختلف میزبان از جمله ژنتیک، خطر بیماری کبد چرب الکلی را تغییر می دهد. اگرچه تغییرات متابولیکی مسئول این بیماری هستند اما تغییرات اپی ژنتیکی، استرس اکسیداتیو و التهاب عمدتا بر سلولهای کبدی بلکه بر سلولهای ستاره ای کبدی (HSCs) به کبد چرب الکلی کمک می کنند. در حال حاضر، هنوز هیچ درمان دارویی موثری برای بیماران مبتلا به کبد چرب الکلی به جز قطع مصرف الکل وجود ندارد. البته پیوند کبد استراتژی نجات بخش بیماران مبتلا به بیماری کبدی الکلی در مرحله نهایی و وخیم است.

به تازگی، محققان دریافته اند که ترکیبات موجود در گانودرما لوسیدوم، از جمله پلی ساکارید و تریترپنوئیدها  اثر درمانی مناسبی بر کبد چرب الکلی دارند.

پلی ساکاریدهای گانودرما لوسیدوم اصلی ترین ماده فعال زیستی این قارچ هستند. فعالیتهای زیستی پلی ساکاریدها عمدتا به اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی وابسته است. طبق مطالعه ای این پلی ساکارید ها نشانگرهای زیستی آسیب کبدی (AST ، ALT و ALP) ، تری گلیسیرید (TG) و کلسترول (TC) را در پلاسما و کبد کاهش داد. همچنین درمان با گانودرما عنصر التهاب، از جمله iNOS ، COX2 ، TNF-α NF-κB و IL-6 را آرام کرد. این یافته ها نشان داد که گانودرما از طریق کاهش تجمع چربی و التهاب کبد، استئاتوهپاتیت ناشی از اتانول را مهار می کند، بنابراین ممکن است یک درمان قوی برای کبد چرب الکلی باشد.

تاثیر گانودرما بر درمان کبد چرب

 

توصیه ها و راههای مکمل برای درمان کبد چرب با گانودرما

در این بخش به  ماده غذایی که برای درمان کبد چرب مفید است میپردازیم که مصرف این ترکیبات در کنار مصرف گانودرما لوسیدوم کمک شایانی به بهبود کبد چرب می کند.

 -توفو: توفو  به دلیل داشتن پروتئین سویا می تواند از تجمع چربی در کبد جلوگیری کند. علاوه بر این توفو حاوی چربی پایین و پروتئین بالاست.

-سبزیجات سبز رنگ :محققین اثبات کرده اند که کلم بروکلی می تواند از تجمع چربی در کبد موش جلوگیری کند.

-گردو : گردو به وسیله مقادیر زیاد اسید آمینه ال آرژنین  به کبد کمک می کند تا پاکسازی شود. همچین این محصول منبع خوبی از گلوتاتیون و امگا ۳ است که برای پروسه ی سم زدایی طبیعی کبد سودمند است. ویتامین E موجود در مغزهایی چون گردو، علائم بیماری های کبد ناشی از چاقی را به طرز چشم گیری کاهش می دهند.

مواد غذایی مفید برای کبد چرب

-آووکادو : آووکادو باعث کاهش سلول های چرب تجمع یافته در کبد شده و باعث بهبود عملکرد آن می شوند.  آووکادو همچنین سرشار از فیبر است که برای کنترل وزن مفید است.

-ماهی: ماهی های چرب نظیر سالمون، ساردین، تون و غزل آلا مملو از امگا ۳ هستند. اسید های چرب امگا-۳ برای متعادل کردن سطح چربی کبد و کاهش التهاب بسیار مفید است.

-بلغور جوی دو سر:غلات کامل نظیر بلغور جوی دو سر به بدن شما انرژی می دهد. این کربوهیدرات ها مملو از فیبر هستند که نقش موثری در کاهش وزن شما دارد.

 

 

روغن زیتون

 

-روغن زیتون :این روغن سرشار از اسید های چرب امگا ۳ است. این روغن در مقایسه با دیگر روغن ها نظیر مارگارین و کره سالم تر است.

-شیر و لبنیات کم چرب:لبنیات سرشار از پروتئین است که از آسیب های کبدی جلوگیری می کند

-مغز آفتابگردان :این دانه های خوش طمع سرشار از ویتامین E و آنتی اکسیدان است که از کبد در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کند.

– سیر :سیر ،برای پاکسازی کبد عالی است.این محصول به فعالسازی آنزیم هایی که کبد را از سموم پاک می کنند، کمک می کند. همچنین دارای دو ترکیب طبیعی به نام های آلیسین و سلنیوم است ،که به فرآیند پاکسازی کبد کمک می کنند و از کبد در برابر آسیب سموم محافظت می کنندر علاوه بر آن ، سیر میزان کلسترول و تری گلیسرید را کاهش می دهد، که مانند بار سنگینی برای کبد هستند و مانع از عملکرد درست کبد می شوند.

-چای سبز :تحقیقات  نشان می‌دهد که مصرف چای سبز می‌تواند اثر رادیکالهای آزاد و مواد مضر در کبد را پاکسازی کند.

موارد منع شده در طول دوره درمان کبد چرب

  •  الکل( الکل عامل اصلی ابتلا به این بیماری و دیگر بیماری های کبدی است.)
  •  شکر
  •  غذاهای سرخ کردنی
  • غذای بسیار تند
  • نمک
  •  نان سفید، برنج و ماکارونی
  • گوشت قرمز

 

 

 

 

 

  • بهروز صدرارحامی
  • اسفند 17, 1400
  • 258 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...